Forse boete voor het gebruik van een afbeelding!

Iedereen kent het wel, je hebt een foto/afbeelding nodig voor op een banner, poster of in een nieuwsbrief. Of je vindt een leuke foto op het internet die je graag op jouw website wilt plaatsen. Vaak is het zo dat men niet op de hoogte is van de betreffende wetgeving en daardoor aanloopt tegen onnodige en forse boetes. Houd daarom rekening met de wetten die gelden voor het gebruik van afbeeldingen/foto’s.

Het intellectuele eigendomsrecht
Voor foto’s heb je altijd te maken met het intellectuele eigendomsrecht (IE). Het IE is een verzamelnaam voor verschillende creaties zoals foto’s en afbeeldingen. Hieronder valt voornamelijk het auteurs -en portretrecht. Dus, foto’s en afbeeldingen die je online hebt gevonden mag je niet zomaar gebruiken.

Het auteursrecht
Het auteursrecht, ook wel het eigendomsrecht van de foto/afbeelding genoemd, zorgt ervoor dat de maker van de foto/afbeelding eigendom is van zijn/haar beeldmateriaal. Zodra je een foto/afbeelding maakt, komt dit recht gelijk tot stand. Het is dus overbodig om het bekende ©copyright teken erbij te plaatsen of in je foto te verwerken, want dat heeft hier in Nederland geen toegevoegde waarde. Het kan echter wel mensen afschrikken om de foto/afbeelding te gebruiken.

Dus ik mag nooit een foto/afbeelding gebruiken die niet van mij is?
Heb je expliciet toestemming van de maker/fotograaf/eigenaar of is jouw foto/afbeelding rechtenvrij? Dan mag je het beeld wel gebruiken. Heb je die foto/afbeelding niet zelf gemaakt? Is dit ook niet in jouw opdracht geweest of heb je niet de eigendomsrechten van de foto/afbeelding? Dan mag je de foto/afbeelding wettelijk gezien niet gebruiken.

Een leuk weetje: als de maker van de foto/afbeelding meer dan 70 jaar dood is, wordt de foto automatisch ‘publiek domein’.

Rechtenvrije foto’s daarentegen mogen wel gebruikt worden. Deze vind je bijvoorbeeld op bekende sites,  zoals iStockphoto , Freeimages , Gettyimages en Pexels.
Op deze websites wordt duidelijk aangegeven welke rechten zijn verbonden aan de foto/afbeelding. Je koopt dan als het ware de rechten om bijvoorbeeld de foto (commercieel) te mogen gebruiken en aan te passen. Een andere optie is om via “Google Afbeeldingen” te zoeken en te filteren op de gebruikersrechten. Dit doe je door te klikken op de knop “TOOLS” en dan onder de knop “gebruikersrechten” een keuze te maken.

Verder moet je ook nog rekening houden met rechten zoals naamsvermelding, portretrecht en merkenrecht. Word je gefotografeerd (geportretteerd), dan heb je in sommige gevallen het recht om je te verzetten tegen de publicatie van de foto. Deze wet maakt onderscheid tussen twee situaties:

1. Portret in opdracht. Is het portret in opdracht gemaakt? Dan mag de foto alleen worden gebruikt met toestemming van de afgebeelde persoon. Ook als je zelf de maker van de foto bent.

2. Portret niet in opdracht. Is het portret niet in opdracht gemaakt? Dan mag de foto vrij gepubliceerd worden, behalve als de persoon in kwestie een ‘redelijk belang’ heeft om zich tegen publicatie te verzetten. Vaak is het een privacybelang, bijvoorbeeld wanneer je als verliefd stelletje bent afgebeeld, maar niet meer samen bent. Ook kan het gaan om een financieel belang; wanneer de maker geld verdient met je portret.

Het portretrecht geldt overigens ook voor andere soorten afbeeldingen, zoals tekeningen en schilderijen.

Social Media, waaronder Facebook
Terugkomend op het portretrecht. Wist je dat je bij onder andere Facebook, akkoord gaat dat Facebook jouw foto/afbeelding mag gebruiken voor andere doeleinden?
Op https://nl-nl.facebook.com/legal/terms/update, onder paragraaf 3.3.1 lees je onder andere:

Het betreft hier specifiek het volgende: wanneer je inhoud deelt, plaatst of uploadt die valt onder intellectuele-eigendomsrechten (zoals foto’s of video’s) op of in verband met onze Producten, dan verleen je ons een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie om je inhoud te hosten, gebruiken, distribueren, aan te passen, uit te voeren, kopiëren, in het openbaar weer te geven of te vertonen, vertalen en om hiervan afgeleide werken te maken (in overeenstemming met je instellingen voor privacy en apps). Dit houdt bijvoorbeeld in dat wanneer je een foto deelt op Facebook, je ons toestemming geeft om deze foto op te slaan, te kopiëren en te delen met anderen (uiteraard in overeenstemming met je instellingen), zoals met serviceproviders die onze service of andere Facebook-producten die je gebruikt, ondersteunen. 

Zal schrikken zijn als jij je foto tegenkomt bij een artikel over bijvoorbeeld, ehm, haaruitval? Moet er niet aan denken!

Denk goed na voordat je een foto/afbeelding publiceert
Mocht je denken dat jij de foto/afbeelding goed verstopt hebt op je website, of dat het toch maar om een kleine afbeelding gaat en dat niemand er achter komt? Bedrijven zoals Permission Machine, komen hier toch echt achter.

Permission Machine zorgt ervoor dat copyrighteigenaars een vergoeding ontvangen voor hun onrechtmatig gebruikte afbeeldingen. Onze combinatie van hoogstaande technologie, handmatige controles en eigen gespecialiseerde advocaten, garandeert de topkwaliteit van elk dossier, en dus ook hogere succespercentages. We ondersteunen de fotografen en agentschappen om hun een eerlijke vergoeding voor hun werk te bezorgen.

Het bedrijf heeft tools en scripts ontwikkeld waarmee zij het internet afspeuren naar dit soort zaken. Wees daarom goed op de hoogte van de foto’s/afbeeldingen die op jouw website staan, want daar ben je zelf verantwoordelijk voor!

Twijfel je of je een foto/afbeelding wel of niet mag gebruiken?
Bekijk de 10 geboden van *DuPho hier. 

*DuPho is de beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland

Maak je al gebruik van onze diensten, of ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op via service@exxtra.nl of bel (088) 032 00 00

LinkedIn
Facebook
Twitter

deel dit nieuws!

Leg je vraag of probleem aan ons voor