Magento vs. Prestashop vs. WooCommerce, wie gaat er winnen?

Stel, je wilt een webshop beginnen en je wilt het serieus aanpakken. Dan sta je al vrij snel voor een keuze. Welke websoftware ga ik gebruiken? Voor de eigenaar van een webwinkel is de keuze voor een software platform een belangrijke, maar ook een moeilijke keuze. In dit artikel vergelijken we de drie platformen Magento, WooCommerce en Prestashop.

Voor het gemak laten wij de keuze voor een SAAS-oplossing (Software As A Service) achterwege. Een SAAS oplossing is een oplossing die geschikt is voor een webshop met niet al te veel producten en, zoals gezegd, gaan wij in dit artikel voor het echte werk.

Zoals je hieronder kunt zien in de Google Trends schermafbeelding zijn de verschillen in populariteit van de webshops steeds kleiner aan het worden. Magento is nog steeds het populairst, WooCommerce heeft inmiddels Prestashop wel ingehaald maar de verschillen zijn niet groot. En in dit diagram zegt ‘populariteit’ niet zo veel…

Als je moet kiezen…

De keuze voor Prestashop, WooCommerce of Magento hangt altijd af van de specifieke situatie. Welke wensen heb je en welke eisen stelt jouw project aan het e-commerce systeem? In het algemeen is het zo dat Prestashop geschikt is voor de kleinere webshops, waarbij Magento het opneemt tegen WooCommerce bij de grotere webshops.

Installatie en technische specificaties

Welk pakket je ook kiest, alle drie zijn gratis te downloaden van de respectievelijke websites en zijn gemakkelijk te installeren, al kan het installeren van Magento iets meer moeite kosten. Alle drie de systemen draaien op alle standaard hosting pakketten, hoewel bij Magento aan te raden valt te kiezen voor professionele Magento hosting om een goede performance te garanderen. WooCommerce is een extra plugin los van het WordPress blog systeem, hiervoor dient dus eerst WordPress geïnstalleerd te worden. Ben je al bekend met WordPress? (en is het al op de server geïnstalleerd?) Dan kan dit een voordeel zijn.

Maar als we kijken naar alleen de technische specificaties van de pakketten zien we wat opvallends. De laatste versie van Prestashop (1.6.1.4) draait op PHP 5.2 / MySQL 5. Terwijl de laatste versie van WooCommerce (WordPress) al draait op PHP 5.4 (en zelfs al twee versies hoger, 5.5 en 5.6, maar niet geheel probleemloos). Niet dat een hogere PHP versie doorslaggevend hoeft te zijn in de te maken keuze maar in het algemeen is het zo dat een nieuwe PHP versie voor ontwikkelaars een aantal verbeteringen geeft op het gebied van performance en security. De nieuwste versie van Magento (2) draait ook op PHP 5.5/5.6 en is zelf al op het paradepaardje PHP 7 voorbereid.

Zoekmachineoptimalisatie

De mate van zoekmachineoptimalisatie voor jouw webwinkel hangt van vele factoren af waar wij in dit artikel niet veel aandacht aan besteden. Hoewel ook met Prestashop goede resultaten in de zoekmachines te behalen zijn is het in zijn algemeenheid zo dat Magento en WooCommerce meer opgebouwd zijn met SEO in het achterhoofd. Voor alle drie de pakketten zijn echter ook losse extensies verkrijgbaar die het optimalisatie proces helpen vergemakkelijken. Dus veel is mogelijk in het kader van SEO bij alle drie de pakketten maar Magento spant toch de kroon, vooral met de SEO Ultimate Suite van Mageworkx.

Hoeveelheid functies & compatibiliteit

Als we kijken naar de hoeveelheid functies van het platform dan zien we dat Magento een stuk uitgebreider systeem is dan Prestashop. Maar wanneer je twijfelt is het belangrijk te bekijken welke functies je voor jouw project precies nodig hebt. Heb je alle functionaliteit die Magento biedt nodig? Of is jouw project ook prima te realiseren op basis van Prestashop? WooCommerce zit hier eigenlijk tussenin. Een nadeel van WooCommerce is dat er vaak een aparte plugin geïnstalleerd moet worden om bepaalde specifieke functionaliteit te krijgen terwijl dit vaak bij Prestashop (en ook bij Magento) is ingebouwd. Bijvoorbeeld thumbnails / swatches als selecteerbare eigenschap. Of meerdere leveranciers configureren, om maar iets te noemen. En voor meertaligheid moet bij WooCommerce de WPML plugin geïnstalleerd worden. Als we kijken naar het bestelproces met een PDF factuur gaat dit ook automatisch bij Prestashop en Magento. Tot slot zijn reviews, promoties (prijsregels/kortingen), vergelijkingen en wensenlijsten ook minder makkelijk te regelen in WooCommerce. Het kan wel, maar via een omweg.
Samenvattend, omdat Magento zich richt op de professionele webwinkels zijn er zeker op het gebied van koppelingen met externe systemen veel meer mogelijkheden beschikbaar dan bij Prestashop en WooCommerce. Magento excelleert in het koppelen van de webwinkel met externe systemen als bijvoorbeeld administratiesoftware, leveranciers, customer loyalty programma’s en e-mailmarketingsoftware.

Beschikbaarheid modules, templates & community

Prestashop, WooCommerce en Magento zijn alle drie grote systemen en er zijn veel gratis en betaalde modules en template’s beschikbaar. Hoewel dit er bij Magento en WooCommerce meer zijn dan bij Prestashop is er een zeer ruim aanbod aan templates beschikbaar zodat je een uitstraling kunt kiezen die bij je doelgroep past. Maar nog beter is het natuurlijk om een specifiek ontwerp te hebben dat precies aan jouw eisen voldoet. Uiteraard kan Exxtra je hier bij helpen.
Als we kijken naar de support zien we voor alle 3 een online community waar je terecht kunt voor support. Uiteraard zit hier ook een vergrotende trap in: Prestashop heeft de kleinste community en Magento de grootste. Voor de echt grote jongens heeft Magento ook een Enterprise en Premium Edition, met support, consultancy en training maar daar moet dan ook (flink) voor betaald worden.

Conclusie

Alle drie de systemen zijn kwalitatief goed in orde en goede keuzes om een webwinkel te beginnen. Wanneer je de keuze maakt tussen Prestashop of Magento zijn er echter, afhankelijk van jouw specifieke situatie, factoren die één van de systemen voor jou aantrekkelijker kunnen maken. In het algemeen geldt dat Prestashop een wat lichter systeem is waarmee je snel een webshop kan openen, wanneer je echter wat meer eisen stelt dan kan de professionaliteit van Magento voor jou interessanter zijn. Heb je al een WordPress website, dan ligt WooCommerce meer voor de hand. Kortom, de keuze voor een webshop blijft maatwerk maar als een paal boven water staat de veelzijdigheid van een robuuste Magento shop.

Interesse gewekt?

Stuur een e-mail naar info@exxtra.nl of bel met (088) 032 00 00
Of heb je al een Magento website en wil je overstappen naar Magento2? Lees dan ook eens het vorige nieuwsbrief artikel. En neem contact met ons op.

LinkedIn
Facebook
Twitter

deel dit nieuws!

Leg je vraag of probleem aan ons voor