SEO Tips voor Magento

Het goed vindbaar maken van je homepage en landingspagina’s. Deze week gaan we verder (of misschien een stukje terug) met SEO tips voor Magento en focussen we ons op de homepage en de landingpage. De teksten op je homepage (en met de name de keywords) zijn erg belangrijk voor Search Engine Optimizing. De vindbaarheid van de homepage in de zoek resultaten hangt voor een groot deel af van de welkomst-tekst op de homepage. Deze tekst moeten de zoekwoorden en -zinnen (keywords) bevatten. Maar let op!

De zoekwoord-dichtheid moet daarbij niet worden overdreven. Onder de noemer “keyword stuffing” kun je in de problemen komen bij Google. Keyword stuffing is het vaak herhalen van dezelfde woorden of woordgroepen zodat dit onnatuurlijk klinkt. Een voorbeeld van keyword stuffing:

Wij verkopen op maat gemaakte afdichtringen voor afsluitingen. Onze op maat gemaakte afdichtringen zijn zorgvuldig en nauwkeurig gemaakt. Wilt u een speciale en op maat gemaakte afdichtring kopen voor een specifieke afsluiting? Neem dan contact op met onze specialisten op het gebied van op maat gemaakte afdichtingringen voor afsluitingen via speciale.opmaatgemaakte.afdichtring@example.com

Een richtlijn voor SEO is dat de tekst origineel en makkelijk te lezen moet zijn. Want daar houdt Google van. Maar let daarnaast ook op het gebruik van kopteksten (H1) en subkoppen of alineaheaders (H2 of H3). Ook erg belangrijk is de page title. Plaats hierin niet meer dan 5 belangrijke zoekwoorden en houd het dus interessant voor Google en je doelgroep.

Het verhaal op de homepage kun je aanpassen in de Magento backend onder CMS > Pagina’s, als je hier toegang tot hebt. Daar zoek je dan in de tweede kolom naar “home”. Onder tabblad “Inhoud” kun je de browser title aanpassen (wel template afhankelijk)

Bij het tabblad Meta-gegevens kun je de welbekende keywords (Sleutelwoorden) en description (Beschrijving) invoeren. Vul de description alleen in als je ook werkelijk iets belangrijks in de Google omschrijving wilt tonen. Herhaal dit dan ook in de tekst op de pagina zelf. Bezoekers moeten deze zoekwoorden tenminste terug kunnen vinden als zij de ‘Zoek op deze pagina’ functie gebruiken van de browser (Control+F). Niets is zo frustrerend als een tekst vinden in Google, waar vervolgens niks over te vinden is in de tekst op de geopende pagina. Je zou ook de meta description leeg kunnen laten, Google bepaalt dan aan de hand van de zoekopdracht welke zin (snippet) uit de tekst getoond wordt.

Naast deze aanbevelingen is het ook zeker aan te raden om op de homepage zogenaamde ‘deep links’ te plaatsen. Dat zijn hyperlinks naar dieper gelegen (categorieën), producten of landing-pagina’s. De zoekwaarde wordt dan in bepaalde mate doorgegeven waardoor de belangrijkste pagina’s beter zullen ranken in de zoekresultaten, hier zorgt een ingewikkeld algoritme in de zoek-robot voor.

De inleidende tekst op de categorie-pagina

Als inleiding van een categorie biedt Magento aan het begin van de categorie-weergave de mogelijkheid om een tekst te plaatsen. Deze tekst moet overeenkomen met de producten die voorkomen in de categorie. Om een tekst aan een categorie toe te voegen ga je naar Catalogus > Beheer categorieën. Open een categorie en plaats de tekst naast “Description” (dit is niet de meta-description, die vind je verder onderaan de pagina). De “Page Title” is de title die in de browser getoond wordt.

Categorieën zijn waardevolle pagina’s als het om SEO gaat; je kunt er een goede onderwerp-gerelateerde tekst op kwijt die versterkt wordt door de producten in de betreffende categorie. Geef de producten dan wel een goede title mee. Dus niet “Steeksleutelset, maat 6-25” maar bijvoorbeeld “Steeksleutelset, roestvrijstaal”. Dit is duidelijker voor de zoekmachine en je (be)zoeker. Zorg ervoor dat de bezoeker geïnformeerd wordt op de categorie-pagina door goede teksten en afbeeldingen zodat er niet weg geklikt wordt. Want een lage bounce-rate is ook van invloed op de positie in de zoekresultaten.

Speel met tekst op je productpagina’s
De product-pagina kent standaard twee posities om tekst te plaatsen; de korte en de lange omschrijving. Deze vind je onder Catalogus > Beheer producten. Klik op een product uit de lijst en vul je teksten in naast Omschrijving en Korte omschrijving. Wat hier verder van belang is zijn de invoer-velden onder tabblad “Meta-gegevens”. Hier kun je namelijk de zeer belangrijke browser title (Meta Title) toevoegen.

Heb je de title of naam van het product juist geformuleerd dan is het zaak om Google voldoende duidelijk te maken welk product het is. Doe dit aan de hand van de tekst, de context waarin de title staat en gerelateerde zoekwoorden. Om je hoofdzoekwoord of -zin te versterken kun je ook een script laten inbouwen dat de title automatisch herhaalt op verschillende paginaposities. Of het artikelnummer en de prijs kun je terug laten komen in de titel en beschrijving met als doel om deze uniek te maken. Zie hiervoor ook ons vorige artikel over duplicated content.

Algemene SEO tips: Wees creatief met synoniemen

Naast deze tips over de homepagina en de product pagina volgen hier nog 2 algemene SEO tips. Om niet alleen de lezer maar ook Google duidelijk te maken waar de site over gaat is het een zeer goed idee om veel gebruik te maken van synoniemen en gerelateerde zoekwoorden. Hiermee versterk je de inhoud van de site zodat deze goed begrepen wordt. Bijvoorbeeld een pagina over een garage en specifiek de APK keuring ondersteun je met (zoek-)woorden en synoniemen als keuring, auto, garage, reparatie, periodiek, controle, vervangen etc … Zodat het alleen al uit de tekst duidelijk is dat de pagina over de APK gaat en niet over iets anders.

SMO (Social Media Optimization) & SEO
Iedereen vindt dat je sociaal en up-to-date moet zijn. Dat vindt Google ook. Het is belangrijk dat je meedoet aan Facebook, Twitter, Pinterest en Google+. Hierop plaats je korte teksten en verwijst je “vrienden” of “volgers” door naar het betreffende artikel of product op je webshop met een link. Dit zijn de social signals die Google belangrijk vindt en steeds belangrijker gaat vinden. De correlatie tussen sociale aandacht en hoge posities is in meerdere onderzoeken bewezen. Ofwel, de top 30 websites in Google hebben stuk voor stuk veel berichten en aandacht op social media.

Nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

LinkedIn
Facebook
Twitter

deel dit nieuws!

Leg je vraag of probleem aan ons voor