“To upgrade, or not to upgrade (that is the question)”.

“To be, or not to be (that is the question)” William Shakespeares Hamlet (Act III, Scene I). Geschreven omstreeks 1600. In de tijden dat er nog geen sprake was van het internet, de webshops en Magento. Maar goed, vandaag bestaan die zaken gelukkig wel dus kun jij jezelf het volgende afvragen: Blijven werken met Magento 1 of upgraden naar Magento 2? Welke kosten en werkzaamheden zijn hier aan verbonden? Ik zal het je uitleggen…

Magento stopt met support op Magento 1.x.x
De berichten dat Magento de support voor Magento 1.x.x stopt, zijn ingetrokken door Jason Woosley, de ‎Senior Vice President, Product & Technology van ‎Magento Commerce in een bericht op de officiële Magento site. In het bericht geeft hij ook expliciet aan dat ze vanuit Magento, 18 maanden voorafgaand aan eventuele veranderingen, een officieel bericht naar buiten zullen brengen. Magento zal dus niet haar gebruikers in de steek laten. Voor nu geen zorgen dus.

Magento 1 support blijft dus voortbestaan voorlopig, maar dit wil niet zeggen dat je niet hoeft te upgraden. Het up-to-date houden van je webshop met de met up-to-date versie raden wij dus sterk aan. Security-patches, versie-updates, etc. Dit is niet alleen een goede bescherming voor hacks, maar ook zeker aanleiding om een upgrade naar Magento 2 te overwegen.

Verbeteringen in Magento 2
Wat verbeterd is in de Magento 2, zijn zaken zoals koppelingen, feeds, responsiveness en meer overzicht en structuur in de backend (zie onderstaande afbeelding). Daarnaast zijn ook features toegevoegd, zoals de standaard mogelijkheid om product video’s te tonen en een verbeterde zoekfunctie in de site te implementeren. Zoals in eerdere tips aangegeven, is de snelheid van je shop cruciaal. Magento 2 gebruikt betere technieken die minder tijd kosten om een pagina te laden. Ook wordt er minder druk gelegd op de server(s), waardoor je minder kans krijgt op errors, dus ook minder risico dat je site down gaat in een drukke periode. Een goede verbetering dus.

Hierdoor kunnen je toekomstige onderhoudskosten lager zijn en heb je een stabiele up-to-date website draaiende met nieuwe technische verbeteringen. Een ander groot voordeel is dat ontwikkelaars vaak minder tijd nodig hebben met het ontwikkelen van webshops in nieuwe versies, omdat de technieken stukken beter zijn dan de oudere versies.

De huidige kosten voor het onderhoud in Magento 1 kunnen namelijk op lange termijn ook vaak duurder uitvallen dan het upgraden naar Magento 2 en het onderhoud daarvan. Je hebt dan ook minder veiligheidsrisico’s en complicaties vanwege het doorontwikkelen van deze versie(s).

Wat kost een upgrade naar Magento 2?
Het upgraden van Magento 1 naar 2 is een flinke investering. Een investering van zowel tijd als geld, want de code in Magento 2 is voor een heel groot deel herschreven. Ondanks dat Magento het migreren steeds makkelijker maakt met zogenoemde migratie-tools, zullen de gebruikte thema’s/templates van Magento 1 opnieuw moeten worden ontwikkeld willen ze gebruikt worden in Magento 2. Daarnaast moet ook goed gekeken worden of de bestaande plugins die worden gebruikt in Magento 1, ook voor Magento 2 beschikbaar zijn. Ook al zijn de meeste ontwikkelaars (o.a. Amasty, Mirasvit, OnestepCheckout, TIG (POST NL )) hier wel op voorbereid, is het toch raadzaam om dit goed te controleren. De focus van ontwikkelaars richt zich vooral op de toekomst, zij ontwikkelen nieuwe plugins/extensies voor Magento 2. Deze nieuwe plugins/extensies, zijn dan ook vaak niet beschikbaar voor Magento 1.

Al met al, mag je rekenen op het ontwikkelen van bijna een geheel nieuwe webshop mocht je willen overstappen naar Magento 2.

Nog niet helemaal zeker wat je moet doen?
Op welke termijn en op welke manier een upgrade uitgevoerd gaat worden is vaak afhankelijk van de kosten van de migratie en wat de investering uiteindelijk kan gaan opbrengen over een bepaalde periode. De kosten en opbrengsten zijn afhankelijk van de specifieke situatie van jouw webshop.

Om duidelijk inzicht te krijgen in het kostenplaatje en of het goed is om nu over te stappen, is het misschien een idee om samen even te kijken naar de mogelijkheden? Daarnaast wil ik je nog even de volgende vragen meegeven:

  • Hoeveel maatwerk is verricht aan jouw huidige installatie en hoeveel meerwerk is nodig voor Magento 2 om dit maatwerk mee te nemen?

  • Welke extensies kun je niet missen in Magento 2 en zijn deze überhaupt nog beschikbaar voor Magento 2?

  • Welke ontwikkelingsplannen staan er op jouw agenda voor de komende maanden en kunnen deze meegenomen worden naar Magento 2? Het zou zonde zijn als je nu een grote investering doet en dat deze straks opnieuw moet worden gedaan omdat je overstapt naar Magento 2.

  • Heeft Magento 2 voor nu überhaupt wel voordelen voor je? En hoe tevreden ben je met je huidige webshop in Magento 1?

Neem gerust contact met ons op, dan kunnen we samen met jou kijken naar de mogelijkheden en wensen met het oog op de toekomst van jouw Magento webshop. In tussentijd raden wij je aan om jouw shop ten aller tijde up-to-date te houden. Denk hierbij aan veiligheidspatches en relevante updates binnen je huidige Magento versie 1/2.

LinkedIn
Facebook
Twitter

deel dit nieuws!

Leg je vraag of probleem aan ons voor